Ægløsningsslim også kaldet cervikalsekret

ÆgløsningsslimDet kan måske lyde en smule ulækkert, men en kvindes livmoderhals udskiller ægløsningsslim under påvirkning af hormoner i kroppen. Det kaldes også cervikalsekret og det er en vigtig del af befrugtningsprocessen. For det første hjælper det til med at holde sæden i skeden i live (i op til fem dage) og hjælpe det frem til befrugtning i æggelederen. Cervikalsekret beskytter samtidig livmoderen mod bakterier.

Ægløsningsslim består primært af vand, så det kan transportere sæden lettere rundt. Derudover findes der blandt andet også spor af aminosyrer, glukose, natrium, calcium, kalium, zink, jern, kobber og selen. Mængderne af de forskellige stoffer afhænger af hvor man er i sin menstruationscyklus. Der findes også en masse enzymer i ægløsningsslim, blandt andet glycerol, som gør at det hele glider bedre, hvilket er en vigtig faktor under befrugtningen. Mængderne af glycerol stiger ved seksuel ophidselse.

Ved at følge ændringerne i sin ægløsningsslim, kan man forudsige sin ægløsning og dermed finde frem til hvilke dage man har størst chance for at blive gravid. Konsistens og farve ændrer sig efter ens menstruationscyklus og det følger typisk et bestemt mønster. I den første del af cyklussen produceres der som regel mere ægløsningsslim og farven og konsistensen ændrer sig væsentligt på grund af øgede hormonniveauer. Efter menstruationen oplever de fleste kvinder tørhed og meget lidt cervikalsekret. Man siger at en kvinde er mest frugtbar, når hendes ægløsningsslim er klar og glat. Herunder er en oversigt, der kan hjælpe dig med at forudsige, hvornår du får din ægløsning.

Sådan ændrer din ægløsningsslim sig

Der er tre faser ægløsningsslim som du bør være opmærksom på. Den første fase starter tæt på din menstruation. Her er slimen typisk klæbrig og der er ikke så meget af den. Når du nærmer dig din ægløsning, så stiger mængden af slim og dette fortsætter gennem selve ægløsningen. Her er den meget tynd, men den ændrer sig efterfølgende til at blive tør og mængden af cervikalsekret falder.

Før og under menstruationen

Her er det for de fleste kvinder næsten umuligt at blive gravid. Typisk er der kun meget lidt ægløsningsslim og konsistensen er klæbrig, hvilket gør det meget svært for sædcellerne at blive transporteret frem til ægget. Der er ikke nogen idé i at have sex her, andet end for fornøjelsens skyld.

Efter menstruationen

Et godt stykke tid efter din menstruation slutter, vil du opleve at din livmoderslimhals flytter sig lidt længere op. Når dette sker forøges kvindes frugtbarhed og dermed chancen for at blive gravid. Ægløsningsslimen ændrer konsistens og bliver mere flydende og farven skifter til hvid. Hvis du forsøger at blive gravid, så er dette et fint tidspunkt at starte med at have sex.

Lige før og under ægløsningen

Dette er det perfekte tidspunkt at have sex på, hvis du vil være gravid. Du vil opleve ægløsningsslim i store mængder og den vil oftest være helt klar og tynd i det. Mange siger at det minder lidt om æggehvide. Konsistensen gør det nemt for sædcellerne at nå frem til ægget. Når din ægløsning er overstået, så falder mængden af cervikalsekret igen.