Ægløsningssmerter – Smerte i underlivet

ÆgløsningssmerterDer findes masser af ægløsning symptomer som man ikke mærker noget til eller opdager, medmindre man er opmærksom på dem. Ægløsningssmerter er ikke en af dem. Hvis du får det, så vil du opleve det som en smerte, der sætter sig på den ene side af din mave, når du skal have din ægløsning. Det er ikke alle der oplever dette tegn på ægløsning. Det er kun ca. en femtedel af alle kvinder der lider af smerte i underlivet som følge af ægløsning.

Ægløsningssmerter kan godt forveksles med menstruationskramper, da det føles lidt på samme måde. Sådan oplever nogle kvinder det, mens andre føler at det niver eller klemmer. Smerterne sidder generelt i den ene side nederst i maven eller lige omkring underlivet. De opstår under ægløsning når ægget frigives, og kan nogle gange også forårsage pletblødning. Ægløsningssmerter skifter typisk fra den ene til den anden side hver måned, da man normalt har skiftevis ægløsning fra hver æggestok. Det sker dog en gang imellem, at man oplever smerte i samme side af underlivet flere måneder i træk.

Man får ægløsningssmerter, når ægget vandrer igennem en folikel inde i æggestokken. Sammentrækninger i æggelederen presser ægget frem til livmoderen og mange kvinder oplever først en klemmende smerte, der efterfølges af kramper. Nogle mærker kun kramperne, mens andre føler begge dele. Den ubehagelige smerte i underlivet kan vare alt fra nogle timer, til flere dage. For de fleste kvinder er smerterne dog ikke så alvorlige og de forsvinder oftest inden for en dag. Oplever du vedvarende kraftige mavesmerter, så kan det skyldes noget andet, som f.eks. en blindtarmsbetændelse. Du bør derfor kontakte din læge, så årsagen til smerterne kan fastslås.

Sådan slipper du af med dine ægløsningssmerter

Der er flere ting der kan hjælpe dig, hvis du lider af smerte i underlivet. Sørg for at drikke rigeligt med vand, da dine kramper bliver kraftigere ved dehydrering. Du kan også lindre ægløsningssmerter ved hjælp af varme. Det kan være i form af et dejligt varmt bad, der får dig til at slappe af, eller en varmepude. Hvis du ønsker at blive gravid, så skal du dog passe på med at tilføje for meget varme til underlivsområdet. En anden løsning er smertestillende medicin eller p-piller. Sidstnævnte dur selvfølgelig ikke, hvis du forsøger at blive gravid. Ønsker du ikke at blive gravid, så kan p-piller faktisk ofte eliminere ægløsningssmerter helt og samtidig er du godt beskyttet mod graviditet.