Ægløsningstest – Se hvornår du har ægløsning

ÆgløsningstestEn ægløsningstest kan fortælle dig hvornår der er størst chance for at blive gravid, når du har sex. Testen minder meget om en graviditetstest, hvor man tisser på en pind eller teststrimmel. Hvis resultatet er positivt, så skal du have sex indenfor de næste to til tre dage, hvis du ønsker at blive gravid. Prisen på en ægløsningstest varierer meget og de digitale tests ligger i den dyre ende. Den billigste løsning består af en strimmel papir.

Ægløsningstesten fortæller dig helt præcist hvornår du har ægløsning, ved at måle hormonniveauet i din urin. Når du nærmer dig din ægløsning, så stiger niveauet, og ca. 36 timer efter denne stigning sker ægløsningen. Hvis du vil være gravid, så bør du have sex to dage inden selve ægløsningen. Nogle ægløsningstests kan allerede en uge før afsløre, om der er en kommende ægløsning på vej. Det kan de fordi de holder øje med flere forskellige hormonniveauer på en gang. Niveauet af østrogen i din krop begynder at stige længe før din ægløsning, så en ægløsningstest der også tester for dette hormon er at foretrække.

Sådan tages en ægløsningstest

Som med alt andet bør du følge instruktionerne på pakken, når du tager en ægløsningstest. Der kan være forskel på, hvordan testene hver især skal udføres. Typisk indeholder en ægløsningstest et par pinde eller strimler. Det er forskelligt hvor mange der er i en pakke, dog er der oftest flere end en. Fem eller op til ti teststrimler er ikke unormalt. Grunden til at der er flere i en pakke skyldes, at det selvfølgelig ikke er sikkert at man rammer rigtigt første gang. Tag den første ægløsningstest ca. to dage inden du forventer at få din ægløsning og fortsæt indtil testen er positiv. Nogle kvinder har uregelmæssig ægløsning og det kan derfor være svært at finde frem til den præcise dato. Her er man nødt til at teste både den tidligste dato og den seneste dato, hvor man forventer at få sin ægløsning. Der findes også tests, som kræver at man allerede begynder at teste fra den første dag i ens menstruation. Læs derfor altid den medfølgende vejledning.

Når du har taget testen, så vil du bemærke at der er to linjer. Den ene fortæller dig blot at testen virker, mens den anden viser selve testresultatet. Bliver testen mørkere end den vejledende farve, så er dit hormonniveau stigende og du er tæt på at få ægløsning. Det er nu du skal have sex, hvis du vil være gravid. Du skal være opmærksom på at en ægløsningstest ikke er 100 procent sikker ved en enkelt test. Man siger at der er 80% chance for at den rammer rigtigt, hvis man tester i fem dage. Tester man i ti dage, så er der 95% chance for at man forudsiger sin ægløsning.

En ægløsningstest er et uundværligt værktøj, hvis man ønsker at vide hvornår man har ægløsning. Den er let at tage og giver nøjagtige resultater, hvis den udføres korrekt. Det kan dog blive en dyr fornøjelse, hvis din ægløsning er uregelmæssig og du skal bruge mange teststrimler. For de fleste kvinder er dette ikke desto mindre den foretrukne måde at forudsige ægløsning og øge chancen for at blive gravid.