Brystvorter – Mørke og ømme brystvorter

Mørke og ømme brystvorterNår du bliver gravid, så ændrer hele din krop sig. En af de ting, der ofte forandrer sig, er dine bryster og brystvorter. Kroppen forbereder sig på at kunne skabe, føde og amme barnet og det viser sig på flere måder. Mange oplever allerede symptomer på graviditet i form af mørke og ømme brystvorter, når de er en måneds tid fremme i graviditeten. Brysterne vokser typisk også en del i størrelsen og nogle får irritation, kløe og små sår på dem.

Normale brystvorter udenfor graviditeten er lyse eller lyserøde. De skifter farve til en mørkere nuance eller brun når man bliver gravid. Det er også et tydeligt tegn på graviditet, hvis de pludseligt bliver meget følsomme. Følsomheden kan komme allerede efter få uger. Dine brystvorter forandrer sig sammen med dine bryster under hele graviditeten og når du er færdig med at amme, så bliver de lysere igen og brysterne bliver mindre. Du skal dog ikke forvente at de bliver helt som de var før din graviditet.

Årsagen til forandringerne i dine bryster og brystvorter skyldes blandt andet et hormon kaldet prolaktin, som er et af de hormoner, der udgives allerede tidligt i din graviditet. De store mængder af hormonet får bryster og brystvorter til at vokse hurtigt, hvilket gør at huden omkring brystvorterne ikke kan følge med. Det kan føles som smerte, kløe eller prikken og er meget almindeligt. Det er dog ikke alle, der får det sådan. Nogle kvinders bryster ændrer sig slet ikke under graviditeten, fordi de ikke er særlig følsomme overfor prolaktin. Hvis du er en af dem der er hårdt ramt og har ømme brystvorter, så kan du med fordel finde en blød bh i den helt rigtige størrelse. Du bør også begynde at bruge produkter mod strækmærker.

Mørke brystvorter

Hvis du oplever at dine brystvorter og området omkring dem bliver mørkere og større, så kan det skyldes graviditet. Det er meget forskelligt om man får mørke og ømme brystvorter, ligesom farven kan være forskellig fra kvinde til kvinde. Nogle får lidt mørke brystvorter, mens andres bliver helt brune. Helt lyshårede kvinder kan også opleve rødmen af brystvorterne, selvom det er sjældent det sker. Når man får mørke brystvorter, så skyldes det at pigmentet i huden påvirkes af graviditetshormonerne. Hvis dine brystvorters farve ikke ændrer sig, så betyder det dog ikke at du fejler noget eller at der er noget galt, du er som tidligere nævnt bare ikke ligeså påvirket af visse hormoner i din krop. Nogle oplever også udflåd fra brystvorterne under graviditeten, det behøver heller ikke nødvendigvis at ske for dig.

Har du mørke og ømme brystvorter?

Med ovenstående symptomer, så kan det klart anbefales at man tager en graviditetstest, da ømme og mørke brystvorter er et af de tydelige tegn på graviditet. Tørre brystvorter som sprækker, eller udflåd og mælk fra brystvorterne bør du også reagere på. Hvis du oplever ændringer på din krop som du er i tvivl om, så bør du hurtigst muligt kontakte egen læge. Sammen kan i finde ud af om ændringerne skyldes en eventuel graviditet eller om der er andet, der spiller ind.