Forsinket menstruation eller udebleven menstruation

Forsinket menstruation eller udebleven menstruationDet første man som kvinde tænker, når man oplever en forsinket menstruation, er om man er blevet gravid. Det kan være en ubehagelig situation at stå i, når menstruationen lige pludselig ikke følger tidsplanen. Det gælder især for kvinder, der er seksuelt aktive. Det er dog langt fra altid tilfældet, at det skyldes graviditet. Derfor bør man tage en graviditetstest for at udelukke det.

Hvis det viser sig, at man ikke er gravid, så kan en forsinket eller udebleven menstruation sagtens skyldes noget andet. En forsinket menstruation eller ægløsning kan forårsages af flere forskellige hændelser i vores liv, og ændringer i vores krop. Hvis du oplever udebleven menstruation eller forsinkelse, og det viser sig at du ikke er gravid, så kan det skyldes, at din ægløsning ikke kommer som planlagt. Kroppen er nemlig indrettet sådan, at den helt naturligt forventer at ægløsningen sker før menstruationen. Dog er det ikke altid tilfældet.

Normalt får man sin menstruation 14 dage efter ægløsningen, medmindre man er blevet gravid. Den falder meget regelmæssigt for de fleste, medmindre man altså ikke har haft sin ægløsning. Oplever man forsinket menstruation, så findes der flere typer lettilgængelige urter, man med fordel kan indtage for at afhjælpe problemet. Det anbefales dog at man bare slapper af og venter, og giver kroppen hvad den har brug for, når man har en forsinket menstruation.

Hvorfor opstår forsinket menstruation

Er din menstruation udeblevet i 3 måneder eller mere, så kalder man det for amenoré. Der er flere årsager til, hvad sådan en alvorligt forsinket menstruation kan skyldes. Hvis man f.eks. spiser forkert, er over- eller undervægtig, har diabetes, er deprimeret, tager p-piller mm. I nogle tilfælde kan forsinket menstruation også skyldes manglende hormonproduktion og tumorer.

Oplever du udebleven menstruation

Jeg vil anbefale at du besøger din læge, hvis du har udebleven menstruation i 3 måneder eller mere, såfremt det ikke skyldes graviditet. Her får du den mest kvalificerede hjælp til at finde frem til årsagen. Den forsinkede menstruation skyldes formentlig en hormonel ubalance eller PCO. Man kan få testet sin hormonbalance og undersøgt sine æggestokke hos gynækologen, hvis man ønsker at finde frem til årsagen.

Sport påvirker din menstruation

Der er stort set de samme fysiske krav til folk der dyrker gymnastik og dans, som til dem der dyrker synkronsvømning. Overraskende nok oplever synkronsvømmerne dog ikke de samme menstruationsforstyrrelser som gymnasterne og danserne. Det virker som om at svømmere generelt set er bedre beskyttet mod forsinket menstruation end andre sportsudøvere. Det har man lavet flere analyser af og forskerne er kommet frem til følgende tre teorier.

  • Den lave temperatur i vandet holder deres kropstemperatur nede. Dette forhindrer at systemerne, der styrer menstruationen, fungerer optimalt og kan fortsætte uforstyrret.
  • Svømmerne har en højere fedtprocent, hvilket skulle beskytte mod udebleven menstruation.
  • De spiser anderledes og er ikke kendt for spiseforstyrrelser og intensiv træning, i samme grad som andre atleter, der lider af forsinket menstruation.
  • Synkronsvømning ændrer ikke på knoglebygningen og bygger altså ikke stærkere knogler, da denne træningsform generelt ikke indebærer tung vægttræning.