Fortrydelsespille mod uønsket graviditet

FortrydelsespilleHvis uheldet er ude og du har dyrket sex uden brug af beskyttelse, så findes der heldigvis nødprævention. Ønsker du ikke at blive gravid, så kan du tage en fortrydelsespille som du kan få uden recept på apoteket. Der er dog nogle ting du bør vide om fortrydelsespiller og skal tænke over inden du tager dem. Herunder kan du læse om hvad en fortrydelsespille er, hvordan den virker og hvordan man tager den korrekt.

Du kan med fordel tage en fortrydelsespille hvis du har haft ubeskyttet sex indenfor de sidste fem dage, har glemt at tage din p-pille eller har haft sex med kondom, hvor kondomet sprang. Pillen mindsker risikoen for at få en uønsket graviditet væsentligt og bør tages så hurtigt som muligt, efter uheldet har været ude. Jo hurtigere du tager pillen, jo større chance er der for at du undgår en uønsket graviditet.

En fortrydelsespille virker på en af to måder. Den kan enten forsinke din ægløsning eller stoppe det befrugtede æg fra at forplante sig i livmoderen, hvis du allerede har fået din ægløsning. Pillen er mest effektiv kort tid efter du har haft ubeskyttet sex, men man siger at den kan tages indenfor fem døgn med positiv virkning. Tager du en fortrydelsespille i god tid, så bør du få din menstruation som du plejer. Hvis den er mere end en uge forsinket eller du er i tvivl om du er blevet gravid, så bør du enten tage en graviditetstest eller kontakte din læge.

En fortrydelsespille er en nødløsning

Du bør ikke benytte fortrydelsespiller som din eneste prævention. De må kun tages i nødstilfælde, hvis der sker et uheld. Desuden beskytter de heller ikke mod kønssygdomme. Tal med din læge om hvilken type prævention, der vil være bedst for dig. Du kan også tale med lægen eller apoteket omkring det at tage en fortrydelsespille, hvis der er noget du er i tvivl om eller er usikker på. Hold hovedet koldt og lad være med at gå i panik. Du er ikke den eneste der har stået i denne situation og så længe du gør noget ved situationen, så skal det nok gå.

Hvis der er en risiko for uønsket graviditet, så er det nu du skal reagere. Husk at selvom du har fem døgn til at tage en fortrydelsespille, så er der størst chance for at den virker i starten, så lad være med at vente. Har du forsinket menstruation og har du tidligere taget en pille, så tag en graviditetstest hurtigst muligt.