Graviditetstest – Se om du er gravid

GraviditetstestEn graviditetstest kan hurtigt fortælle dig om du er gravid eller ej. Læs nedenstående vejledning, der besvarer de oftest stillede spørgsmål.

Du er også meget velkommen til at stille spørgsmål og komme med kommentarer nederst på siden. De fleste er nervøse når det kommer til graviditet, og det er uanset om man ønsker barnet eller ej. Man vil gerne have et svar hurtigst muligt, så man kan forberede sig.

Hvordan virker en graviditetstest?

Alle graviditetstests virker ved at detektere et bestemt hormon i urinen eller blodet, der kun findes i kroppen når man er gravid. Dette hormon kaldes humant choriongonadotropin eller hCG. Det kaldes også for graviditetshormon.

hCG bliver dannet når et befrugtet æg sætter sig i livmoderen. Dette sker som regel omkring seks dage efter at æggene og sædcellerne fletter sammen. Undersøgelser viser dog at op til 10 procent af kvinderne først oplever at æggene sætter sig senere hen efter den første dag af en udebleven menstruation. Mængden af ​​hCG hober sig hurtigt op i din krop, for hver dag der går i din graviditet.

Er der forskellige typer af graviditetstests?

Ja. Der findes to typer graviditetstests. Den første tester blodet for graviditetshormonet hCG. Du er nødt til at besøge din læge for at få taget en blodprøve. Den anden test undersøger urinen for hCG hormon. Du kan få lavet en urinprøve hos din læge eller tage en graviditetstest derhjemme.

I dag er der mange kvinder der først tager en graviditetstest derhjemme, for at se om de er gravide. Testen er billig, privat og nem at gennemføre. Den er også meget præcis, hvis den anvendes korrekt og på det rigtige tidspunkt. Hjemmetesten kan fortælle dig om du er gravid cirka en uge efter en udebleven menstruation.

Læger benytter to typer blodprøver når de tester for graviditet. Blodprøverne kan spore hCG hormonet tidligere i graviditeten end urinprøver kan. De kan fortælle om du er gravid omkring seks til otte dage efter at du har haft ægløsning (eller frigivet et æg fra en æggestok). En kvantitativ blodprøve (eller beta hCG test) måler den nøjagtige mængde hCG i blodet. Den kan spore selv de mindste mængder af hCG. Dette gør den til en meget præcis test. En kvalitativ hCG blodprøve undersøger kun om graviditetshormonet er til stede eller ej, så denne test giver et ja eller nej svar. Den kvalitative hCG blodprøve er cirka lige så nøjagtig som urintesten.

Hvordan tager man en graviditetstest derhjemme?

Der findes mange forskellige typer graviditetstests til hjemmebrug. De fleste kan købes i håndkøb på apoteket til en forholdsvis billig pris. Prisen afhænger af mærke og hvor mange tests man køber. Du kan også vælge at købe testen diskret over nettet.

De fleste tests foregår på samme måde. Mange kræver at man tisser på en pind, mens andre indebærer at man tisser i en kop, for derefter at dyppe pinden i den. Der findes også nogle typer, der foregår ved at man tisser i en kop og derefter bruger en pipette til at dryppe urinen i en særlig beholder. Typisk venter man herefter i et par minutter. Det er forskelligt fra mærke til mærke hvor længe man skal vente. Når tiden er gået får man præsenteret resultatet på en overskuelig måde. Hvis en linje eller et plustegn vises, så er du gravid. Det er ligegyldigt hvor svag linjen er. En linje, hvad enten den er fed og kraftig eller tynd og svag, betyder at resultatet er positivt. Nye digitale graviditetstests kan vise ordene “gravid” eller “ikke gravid” i displayet.

De fleste tests har også et kontrolfelt. Denne linje eller symbol viser om testen fungerer korrekt. Hvis kontrolfeltet ikke vises, så er testen ikke korrekt og du kan derfor ikke regne med resultatet.

De fleste mærker beder dig om at gentage testen efter et par dage, uanset hvad resultatet er. Et negativt resultat (især lige efter en udebleven menstruation) er ikke altid ensbetydende med at du ikke er gravid. Til enhver graviditetstest medfølger en brugsanvisning. Der er ofte et telefonnummer man kan ringe til, i tilfælde af spørgsmål om anvendelse eller resultater.

Hvor nøjagtige er de graviditetstests man kan tage derhjemme?

De kan være meget nøjagtige, men nøjagtigheden afhænger af følgende:

  • Hvordan du bruger dem – Sørg for at tjekke udløbsdatoen og følg vejledningen. Vent ca. ti minutter efter testen er taget med at tjekke resultatet. Undersøgelser viser at man får det mest præcise resultat ved at vente 10 minutter.
  • Når du bruger dem – Mængden af ​​hCG eller graviditetshormon i din urin stiger med tiden. Så jo tidligere du tager testen, jo mindre chance er der for at den finder hCG. Mange tests hævder at være 99 procent korrekte på den første dag efter din udeblevne menstruation. Forskning viser dog at de fleste tests ikke altid finder de lave niveauer af hCG, som findes tidligt i graviditeten. Når de så gør, så er resultaterne ofte meget svage. De fleste graviditetstests kan med stor sikkerhed afsløre graviditeten en uge efter en udebleven menstruation. Desuden kan det øge nøjagtigheden, hvis testen tages om morgenen.
  • Hvem der bruger dem – Kvinder har ægløsning på forskellige tidspunkter i deres menstruationscyklusser. Derudover kan det befrugtede æg sætte sig i livmoderen på forskellige tidspunkter. Der produceres kun hCG når æggene sætter sig, og hos op til 10 procent af alle kvinder sker dette først efter den første dag i en udebleven menstruation. Så testen er nøjagtig allerede dagen efter en udebleven menstruation for nogle kvinder, men ikke for alle.
  • Mærket af testen – Nogle graviditetstests er mere følsomme end andre. Derfor er nogle tests også bedre end andre til at spotte hCG i et tidligt stadie.

Hvor hurtigt kan jeg tage en graviditetstest og få et nøjagtigt resultat?

Mange graviditetstests hævder at være 99 procent korrekte på den første dag efter en udebleven menstruation. Men forskning viser, at de fleste tests ikke altid spotter graviditet så tidligt i forløbet. Og når de gør, så er resultaterne ofte så svage at de bliver misforstået. Hvis du kan vente en uge efter din udeblevne menstruation, så vil de fleste tests kunne give dig et præcist svar. Spørg eventuelt din læge om en mere følsom test, hvis du har brug for et hurtigere svar.

Graviditetstesten viser at jeg er gravid. Hvad gør jeg nu?

Hvis din graviditetstest er positiv og viser at du er gravid, så bør du ringe til din læge med det samme. Din læge kan foretage en mere grundig test og samtidig lave en underlivsundersøgelse, der kan bekræfte om du er gravid. Du bør for din egen og barnets skyld besøge din læge tidligt i graviditeten, så du sikrer dig at alt forløber korrekt.

Testen viser at jeg ikke er gravid. Kan jeg stadig være gravid?

Ja. Derfor foreslår de fleste graviditetstests, at man tager testen igen efter et par dage eller en uge, hvis resultatet er negativt.

Kvinder får ægløsning på forskellige tidspunkter i deres menstruationscyklusser. Det befrugtede æg kan også sætte sig i livmoderen på forskellige tidspunkter. Derfor varierer nøjagtigheden af resultaterne fra kvinde til kvinde. Andre ting kan også påvirke nøjagtigheden. Nogle gange oplever man forkerte negative resultater, når man tester for tidligt i graviditeten. Det betyder at testen viser du ikke er gravid, selvom du er. Andre gange kan problemer med graviditeten påvirke mængden af ​​hCG i urinen.

Hvis din graviditetstest er negativ, bør du teste dig selv igen efter et par dage eller en uge. Hvis du stadig får et negativt resultat, men tror at du er gravid, så snak med din læge med det samme.

Er der noget der kan påvirke resultatet fra min graviditetstest?

De fleste lægemidler bør ikke påvirke resultaterne af en graviditetstest. Dette omfatter både håndkøbsmedicin og receptpligtig medicin, herunder også p-piller og antibiotika. Det er kun lægemidler, som indeholder graviditetshormonet hCG, der kan give et forkert positivt testresultat. Et forkert positivt resultat er, når en test viser at du er gravid, selvom du ikke er. Nogle gange benytter man medicin, der indeholder hCG, til behandling af barnløshed.

Alkohol og illegale stoffer påvirker ikke graviditetstestens resultater. Du bør dog holde dig væk fra den slags, hvis du prøver at blive gravid eller er seksuelt aktiv og kan risikere at blive gravid.