Hyppig vandladning – Skal du tisse hele tiden?

Hyppig vandladningHvis du render og føler at du skal tisse hele tiden, så kan det skyldes at du er gravid. Der bliver produceret en masse hormoner i kroppen i forbindelse med graviditet, og disse hormoner kan være skyld i øget vandladning. Hyppig vandladning er noget der kan følge dig under hele graviditeten af forskellige årsager. I begyndelsen kan det skyldes at fosteret implanterer din livmoder, hvorefter din krop begynder at producere graviditetshormonet hCG. Under graviditeten øges dit blodtryk som følge af højere blodvolumen i kroppen, hvilket betyder at der ryger mere væske igennem nyrerne og ned i blæren. Der vil også opstå et pres på blæren, når babyen vokser og livmoderen udvider sig. Sidst i graviditeten oplever mange et yderligere øget pres på blæren, når barnet bevæger sig ned af. Alt sammen bidrager til hyppig vandladning og for nogle kvinder kan det store pres på blæren også betyde at der af og til kan komme en dråbe urin, når man dyrker motion eller blot hoster, nyser eller griner. Det kan være noget trættende at skulle tisse hele tiden og rende til og fra toilettet i pendulfart. Der findes heldigvis måder at komme hyppig vandladning til livs på og formindske trangen til at skulle tisse hele tiden.

Undgå hyppig vandladning

Den mest åbenlyse måde at undgå hyppig vandladning på er at skære ned på dit væskeindtag. Du bør dog stadig sørge for at du drikker rigeligt, så du ikke dehydrerer dit barn eller dig selv. Et godt tidspunkt at skære ned på væskeindtaget er om aftenen inden du skal sove. Der er ikke noget værre end at skulle på toilettet flere gange om natten, når man i forvejen har et stort søvnbehov og brug for masser af hvile. Koffeinholdige drikke som kaffe, cola og te er især skyld i at du skal tisse hele tiden, så dem bør du forsøge at undgå. Når du tisser, så skal du sørge for at tømme blæren helt, blandt andet for at undgå blærebetændelse. Det gøres ved at sidde foroverbøjet og vente med at rejse sig, til man er helt færdig. Det er også vigtigt at du går på toilettet, når du føler du skal. Blæren har ikke godt af at man holder sig. Du vil sandsynligvis opleve at du det første stykke tid efter graviditeten har hyppig vandladning. Det er meget normalt, da man ophober en del væske mens man er gravid. Efter en uges tid bør alt være tilbage til normalen.

Selvom du følger ovenstående råd, så kan du stadig risikere at få inkontinensproblemer. Det skyldes svækkelse af musklerne i bækkenbunden. For at undgå dette, så findes der øvelser man kan lave, som styrker bækkenbundsmusklerne. De kan laves alle steder, så du behøver ikke at bekymre dig om at være bundet til et træningscenter. Man kan allerede begynde på øvelserne i starten af en normal graviditet og fortsætte med dem til man har født. Der er lavet undersøgelser der viser, at kvinder med inkontinens og hyppig vandladning under graviditeten, i de fleste tilfælde får normal vandladning igen når de taber sig.