Livmoderhals ændringer

Livmoderhals ændringerDu kan finde ud af om din ægløsning nærmer sig eller om du er blevet gravid, ved at undersøge din livmoderhals position. Ændringer i din livmoderhals kan afsløre hvornår på måneden du er mest frugtbar. Hvis du allerede har anvendt denne metode over en længere periode, uden at være blevet gravid, så bør du kontakte en fertilitetslæge. Man siger at det er på tide at kontakte en fertilitetslæge, hvis du er kvinde over 35 år og har forsøgt at blive gravid i din ægløsningsperiode i et år, eller kvinde under 35 år og har forsøgt i seks måneder. Har du ikke undersøgt din egen livmoderhals før, så kan du læse hvordan du gør herunder.

Det kan være svært i starten og kræver noget træning, men det handler bare om at få noget føling med tingene. Det anbefales at man undersøger sin livmoderhals efter man har været i bad. Sørg for at holde en god hygiejne på hænderne og klip fingrenegle, så de ikke er til gene. Find en god siddeposition. Det kan være på toilettet, på hug eller stående. Bare husk at benytte samme position hver eneste gang. Start med forsigtigt at føre en enkelt eller to fingre ind og mærk efter din livmoderhals, som er placeret i toppen af underlivet. Med lidt træning, så vil du blive i stand til at mærke hvordan den flytter sig henover måneden.

Nogle kvinder synes i starten at det er ubehageligt at undersøge sig selv for ændringer i livmoderhalsen, men oftest kræver det bare lidt tilvænning. Giv det en chance. Det er forholdsvis simpelt og kan gøres derhjemme i fred og ro. Husk på at det kan forøge dine chancer for at blive gravid og de fleste, der holder øje med ændringer i deres livmoderhals, oplever at de bliver gravide hurtigere end da de bare gættede sig til hvornår deres ægløsning var. Herunder kan du se en oversigt over hvordan din livmoderhals ændrer sig i løbet af en måned. Brug listen til sammenligning, når du undersøger dig selv.

Sådan ændrer din livmoderhals sig

Under din menstruation er den hård, lav og en smule åben for at kunne lade blodet slippe ud.

Efter menstruationen føles den som under menstruationen, men her er åbningen til livmoderen lukket.

Tæt på ægløsningen er din livmoderhals blødere og mere fugtig, og har nu flyttet sig øverst op i skeden.

Lige før ægløsning åbner den sig, så sædceller kan trænge ind. Her føles din livmoderhals så blød, at du måske ikke engang kan mærke forskel på den og skedens vægge. Den er også så højt oppe, at fingeren har svært ved at nå den. Hvis du vil være gravid, så er det nu der er størst chance for at blive det.

Under ægløsningen sænker din livmoderhals sig og åbningen til livmoderen lukkes igen.

Når du bliver gravid, kan din livmoderhals føles som når du er tæt på ægløsning. Her er åbningen til livmoderen tæt lukket. Disse ændringer kan hos nogle allerede ses et par uger efter ægløsningen.