PCO og graviditet – Polycystisk ovariesyndrom

PCO og graviditetPCO eller PCOS er en tilstand, der rammer hver femte kvinde. Den er ikke livstruende, men den kan blandt andet forårsage fertilitetsproblemer hos nogle. Dermed ikke sagt at man ikke kan blive gravid, hvis man har PCO. Der er bare større risiko for komplikationer under graviditeten, end for andre kvinder uden PCO. Kvinder der lider af Polycystisk ovariesyndrom har akkurat de samme graviditet symptomer som alle andre.

Graviditet symptomer for kvinder med PCO

Et af de første tegn på graviditet er kvalme. Har du PCO, så vil du også opleve dette. Graviditetskvalme kan opstå allerede et par uger efter undfangelsen. Du har sikkert også hørt ordet morgenkvalme før, som forbindes med kvalme og opkast om morgenen. Denne kvalme kan dog komme når som helst i løbet af dagen. Mange gravide kvinder oplever også at de får kvalme af bestemte lugte.

Uanset om du har PCO eller ej, så slipper du nok heller ikke for ømme bryster. Det kan vise sig allerede to uger efter undfangelsen og det skyldes udvikling af mælkekirtlerne. Dine bryster begynder også at føles tungere og brystvorterne bliver mørkere.

En udebleven menstruation er ofte et tydeligt tegn på graviditet, men det gælder ikke altid for kvinder med PCO. Det er set før at PCO giver uregelmæssig menstruation, og nogle gange udebliver menstruationen helt. De fleste kvinder skynder sig at tage en graviditetstest, hvis deres menstruation udebliver. Dette får dog ikke kvinder med PCO til at gå i panik, da de ofte oplever dette.

Mange kvinder føler sig trætte og udmattede i den første del af graviditeten. Sådan får kvinder med PCO det også. Det er visse graviditetshormoner i kroppen, der forårsager dette. En graviditet belaster kroppen yderligere og det kan mærkes. Bemærk at din træthed også kan skyldes et lavt blodsukker eller blodtryk i starten af din graviditet.

Som mange andre kvinder, så oplever kvinder med PCO også pletblødning under graviditeten. Dette foregår typisk indenfor de første par uger. Dette lægges der dog ikke meget vægt på hos kvinder med PCO, da de ofte oplever pletblødning udenfor deres menstruation.

Under en graviditet tager en gennemsnitskvinde normalt 10-15 kg på. Det er selvfølgelig nødvendigt med et øget kalorieindtag for at barnet kan få næring nok, men har man PCO, så bør man holde nøje øje med sin vægt, da den kan være et tegn på komplikationer under graviditeten. Er man ramt af PCO, så er der større risiko for at udvikle svangerskabsdiabetes og andre sygdomme. Disse sygdomme viser sig typisk ved pludselig og kraftig vægtøgning.

Læs mere om graviditet symptomer, så du ved hvad du skal holde øje med.