Tegn på fødsel

Tegn på fødselNu har du gået og ventet ni måneder på at denne dag skulle komme, men hvordan ved du hvornår det er tid til at føde? Nedenstående tegn på fødsel kan give dig et praj om du skal føde indenfor et par uger eller dage.

Bemærk at det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvordan kroppen reagerer op til fødslen.

Dit åndedræt føles lettere. Det skyldes at barnet faldet på plads i bækkenbunden, hvilket kan tage noget af presset fra mellemgulvet. Det betyder at du føler, du lettere kan få vejret. Når barnet falder på plads, så vil du sandsynligvis opleve et øget tryk på blæren og det resulterer i at du skal på toilettet og tisse oftere.

Slimproppen ryger. Der dannes en tæt prop af slim i din livmoderhals under graviditeten. Denne prop afgives når fødslen er forestående. Slimen vil kunne ses i form af en tyk blodig konsistens, der kan vare alt fra et par minutter til nogle dage.

Vandet går. Typisk sker dette mens du ligger i sengen. Det foregår dog ikke helt som man ser på film. Det er kun hver tiende kvinde, der oplever at fostervandet vælter ud. Nogle gange kan der også komme urin med ud, men det er svært at se forskellen på de to. Du kan dog lugte om det er fostervand eller urin der kommer ud, da fostervandet normalt er lugtfrit. Kontakt din fødselsafdeling, hvis du er i tvivl. Du bør ikke dyrke sex eller på anden måde udsætte dig selv for bakterier i underlivet, før du har talt med nogen om det.

Du får mere energi. Under det meste af din graviditet, har du sikkert gået rundt og følt dig træt hele tiden. Mange kvinder oplever lige pludselig at de får et boost af energi og begynder at bruge kroppen mere. Spar dog på energien, for dette kan være et tegn på fødsel.

Ændringer i din livmoderhals. Når du nærmer dig din fødsel, så forbereder livmoderhalsen sig til det, ved at strække sig og blive tyndere. Dette gør at livmoderhalsen lettere kan udvide sig, når barnet skal fødes. Din fødselsafdeling kan undersøge dig for ændringer i din livmoderhals, i den sidste del af din graviditet.

Tydelige tegn på fødsel

Du får veer. Før du føder, vil du opleve regelmæssige veer. De føles som menstruationssmerter eller smerter i den nederste del af ryggen, der kommer og går. Du bør her være opmærksom på hvor længe veerne varer, da det fortæller noget om hvor tæt du er på fødslen. I starten kan der være tyve til tredive minutter imellem, men de bliver gradvist tættere, længere og kraftigere. Når der kun er fem minutters mellemrum, bør du kontakte din fødselsafdeling.

Din livmoderhals åbner sig. Dette tydlige tegn på fødsel betyder at barnet er på vej. Når din livmoderhals har udvidet sig med ti centimeter, så er det tid til at føde. På fødselsafdelingen vil du løbende blive undersøgt i underlivet, for at se hvor meget du har udvidet dig. Dette er det sidste tegn på fødsel, du vil opleve, før dit barn langt om længe kommer til verden.