Terminsberegner – Beregn din termin og se hvornår du skal føde

Terminsberegner - Beregn din termin og se hvornår du skal fødeEn terminsberegner kan hjælpe dig med at beregne din terminsdato – dvs. den dag hvor du skal føde. Beregningen beror på et skøn, så der vil være lidt usikkerhed forbundet med enhver terminsberegner. Dog giver den en meget god idé om hvor tæt man er på fødslen.

Sådan virker en terminsberegner

Der findes flere typer terminsberegnere, som kan finde frem til en estimeret fødsels- og undfangelsesdato. Nedenfor kan du læse hvordan disse beregnere virker. Når du beregner din termin, så skal du huske på at alle datoer er vejledende. De er ikke nødvendigvis nøjagtige. Kun ca. 5% af alle spædbørn (1 ud af 20) er født på de estimerede datoer. For 95% af alle gravide kvinder vil der altid være en fejlmargin på et par uger på hver side af den beregnede dato. Hvis du er gravid, så bør du altid tale med din egen læge, da der også er andre måder hvorpå din læge kan beregne fødselsdatoen.

Nogle terminsberegnere tilfører yderligere fleksibilitet ved at angive flere valgfrie kriterier. Det betyder at man f.eks. kan vælge datoer udenfor ens cyklus. Når man angiver en tidligere eller senere menstruationscyklus, så skal man være opmærksom på at de estimerede fødselsdatoer kan tilføje yderligere usikkerhed i beregningen. Uanset om din beregning er baseret på faktiske eller fiktive datoer, så er måden fødselsdatoen udregnes på den samme.

Graviditetsberegning baseret på den sidste menstruationsperiode

Din forventede fødselsdato beregnes udfra Naegele’s regel, hvor en graviditet anses for at vare 280 dage eller 40 uger fra datoen for din sidste menstruationperiode. Denne type terminsberegner bruger din sidste menstruationsperiode og tilføjer 280 dage, for at udregne fødselsdatoen.

Bemærk at du ikke er gravid i alle 40 uger med Naegele’s regel. Din svangerskabsperiode anses for at være 266 dage eller 38 uger fra undfangelsesdatoen, som antages at være på dag 14 i en 28 dages cyklus. Det er klart at det ikke er alle kvinder der har 28 dages perioder og ægløsning på dag 14, men det tager beregningen udgangspunkt i.

Terminsberegner baseret på den anslåede fødselsdato

Din forventede fødselsdato beregnes også her udfra Naegele’s regel, hvor svangerskabsperioden er ca. 266 dage eller 38 uger fra undfangelsesdatoen. Denne type terminsberegner udfører to udregninger. Den beregner først din forventede fødselsdato udfra din sidste menstruationsperiode, det gennemsnitlige antal dage i din menstruationscyklus og din lutealfase (de sidste 14 dage af cyklussen). Derefter beregnes den forventede fødselsdato ved at tilføje 266 dage til undfangelsesdatoen.

Beregning af undfangelsesdatoen

Her benyttes følgende formel: sidste menstruationsperiode + gennemsnitlig cykluslængde – Lutealfasen = forventet ægløsningsdato.

Med Naegele’s regel anses ægløsningsdatoen også for at være den dato hvor du blev gravid. Derudover antager Naegele’s regel at man har en 28 dages cyklus og en 14 dages lutealfase (hvilket betyder at ægløsningen forekommer på dag 14 i din cyklus ((sidste menstruationsperiode + 28 dage) -14 dage)). Terminsberegneren giver dig mulighed for at tilpasse beregning af ægløsningen/undfangelsen baseret på din unikke cyklushistorie. Kender du din gennemsnitlige cyklus længde og/eller lutealfasen, så kan du bruge disse oplysninger i beregningen.

Beregning af din termin baseret på specificeret undfangelsesdato

Forventet fødselsdato beregnes på grundlag af en svangerskabsperiode på 266 dage eller 38 uger.

Hvis du har en god idé om hvornår du undfangede eller hvis du blot ønsker at udregne hvordan fødselsdatoen ændrer sig, hvis du undfanger på et andet tidspunkt, så skal du benytte denne type terminsberegner.

Omvendt graviditetsberegner

Denne beregner viser hvornår du skal undfange, hvis du ønsker at føde på en angiven dato. Den anslåede undfangelsesdato beregnes ved at trække 266 dage eller 38 uger fra fødselsdatoen som du angiver.

Hvis du har brug for at se hvornår du skal føde og hvor langt du er i graviditeten, så kan jeg anbefale denne simple beregner, som også angiver hvad det vil sige at være gravid uge for uge.